воскресенье, 13 декабря 2009 г.

Говард Зінн. Розмова про анархізм


„Історія демонструє, що де б не жили люди під владою тиранів, вони будуть повставати проти них”

Інтерв’ю Говарда Зінна, почесного професора політичних наук Бостонського університету, автора легендарної „Народної історії США” (книга перекладена російською, окремі розділи є на сайтi „Союзу Революційних соціалістів” та www.ec-dejavu.ru), активіста та радикального мислителя-історика, Зізі Водовніку, доценту факультету політичних наук Люблянського університету, автору книги „Анархія щоденного життя — Нотатки про анархізм та його забуті форми поєднань”.

Зіга Водовнік: З 80-их років (минулого сторіччя) ми стали свідками процесу економічної глобалізації, що з кожним роком лише набирає силу. Багатьох з Лівиці нині заскочує дилема — спрямувати свої сили на чергове посилення суверенітету держави-нації як захисного бар’єру на шляху контролю з боку іноземного та глобального капіталу, чи кинути їх на втілення альтернатив сучасної форми глобалізації, що вже охопила світ, позбавлених національних складників. Що Ви думаєте з цього приводу?

Говард Зінн: Я вважаю себе анархістом, а згідно з анархістськими принципами держава-нація є перешкодою для становлення дійсно гуманної глобалізації. В певному сенсі рух до глобалізації, під час якого капіталісти намагаються здолати кордони національної держави, створює певні можливості ігнорувати такі перешкоди і згуртовувати людей по всьому світові, перекидати містки над національним вододілом задля опору глобалізації капіталу, створення народної глобалізації, протиставленої традиційному змісту цього поняття. Іншими словами, (слід) використовувати глобалізацію — з самим цим поняттям все в порядку — для того, щоб оминути національні кордони відмежування і, звісно, не допускати контролю корпорацій над економічними рішеннями, що стосуються усіх людей планети.

http://livasprava.info/index.php?option=com_content&task=view&id=1540&Itemid=1

Комментариев нет:

Отправить комментарий