четверг, 10 декабря 2009 г.


Заява Незалежної студентської профспілки "Пряма дія"

В середу 9 грудня в Червоному корпусі КНУ ім. Шевченка мав відбутись показ фільму «Хвіст махає собакою». Це вже третій фільм, що демонструється у кіноклубі «26 кадр». Перегляд соціально-критичного кіно вже ставав хорошою студентською традицією. Втім, на цей раз адміністрація факультету зробила все, щоб зірвати показ фільму.


Спершу кіноклуб, організований студентською профспілкою «Пряма дія» і науковим товариством філософського факультету не викликав жодних заперечень. Деканат радо надавав приміщення і техніку. І щоразу кінопоказ збирав повну аудиторію людей, а фільми викликали жваве обговорення.

Але дуже скоро адміністрація стала вбачати у показі критичних фільмів певну небезпеку й для себе. Мало чого, раптом завтра об’єктом критика стануть саме вони. За ініціативи проректора Володимира Шевченка на організаторів кіноклубу почав чинитися тиск.

Деканат факультету поставив вимогу прибрати з афіш будь-яку згадку про профспілку «Пряма дія». Мовляв, їхні вимоги про демократизацію навчального процесу не співпадають із засадами університету. І взагалі, «вони анархісти». Більше того, заступник декана філософського факультету пан Руденко побажав власноруч цензурувати відбір фільмів для кіноклубу.

За кілька годин до показу організаторів повідомили, що ніякого кіноклубу взагалі не буде. Причина: фільми не наукові, філософських питань не підіймають. В ході довгої розмови із паном Руденком студентам доводилось пояснювати, що демонстровані фільми далеко не прокатні, а філософія не обмежується академічною сферою. Врешті решт студенти самі вправі вибирати, що їм дивитись, а факультет мав би тільки сприяти таким ініціативам.

Тим часом в аудиторії вже зібрались глядачі. Загалом понад три десятка студентів – не на кожен сеанс в кінотеатрі приходить стільки людей. Проте фільму в цей день вони так і не побачили. Заступник декана все ж був змушений дозволити провести показ: «Можете взяти проектор в 305 аудиторії. Скажіть, я дозволив». Та на цей час 305 аудиторія була вже зачинена і поставлена на сигналізацію.

В черговий раз активісти профспілки та звичайні студенти зіткнулися із ганебними проявами цензури та бюрократизму на факультеті. Адміністрація відверто тисне на низові студентські ініціативи. Якщо це і є філософія Університету Шевченка, то ми проти такої філософії.

Ми зробимо все, щоб наступного разу нам вдалося провести кінопоказ, уникнувши тиску з боку адміністрації.


"Пряма дія"


http://livasprava.info/

Комментариев нет:

Отправить комментарий